Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Представител на НТЗ участва в конференция за Зеления Пояс

Стефан Аврамов, експерт по биоразнообразие в проекта „Новото тракийско злато“ участва в в третата Балканска конференция за Зеления Пояс, която се състоя в Улчини, Черна гора от 16 до 18 ноември.

 Над 50 представители на неправителствени организации и министерства на околната среда от България, Гърция, Турция, Румъния, Сърбия, Черна гора, Австрия, Словения и др. взеха участие в нея.

Германската агенция по околна среда, която бе основен донор на инициативата, представи постиженията на Германия. Лектори от Германия, Австрия и Словения представиха опита за изграждане на трансгранични защитени територии и устойчиво местно развитие в Германия, Австрия, Словения и Унгария. Всички участници имаха възможност да представят дейностите си на Панаира на Балканския Зелен пояс.

Бяха обсъдени възможностите за създаване на нови големи трансгранични защитени територии на Балканите. Един от основните изводи от срещата е, че не е възможно устойчиво опазване на природата без много сериозно въвличане на местните общности и тяхната активна подкрепа за процеса. Посочено бе, че това може да стане само чрез проекти, които съдействат за устойчивото местно развитие и носят реални ползи на местните общности.

Стефан Аврамов представи по време на панаира и в дискусиите в работните групи извършваните от проекта „Новото тракийско злато“ дейности в Източните Родопи. Родопите се очертаха като една от най- сериозните възможности за трансгранична защитена територия на Балканите.Какво е „Зеления пояс”?

След отварянето на границите между Източна и Западна Европа става ясно, че точно регионите по протежение на Желязната завеса, са се превърнали в особено ценни убежища на много застрашени животински и растителни видове. Като признание за уникалността на тези територии Световният съюз за защита на природата (IUCN), Германската агенция за опазване на природата (BfN) и немски неправителствени организации стартират инициативата Европейски зелен пояс. Тя трябва да допринесе за опазването на ценни природни територии по границите и да стимулира свързването им в екологична мрежа. Балканските страни се включват в инициативата през 1999 г., когато се създава и концепцията за Балкански зелен пояс. Планините по границите на България (Западна Стара планина, Краище, Осогово, Влахинска, Малашевска, Огражден, Беласица, Славянка, Родопите и Странджа) представляват ключов елемент от концепцията. Тяхното опазване и устойчиво развитие ще допринесе за осъществяването на най-мащабната природозащитна инициатива в Обединена Европа.

„Снимай! Не убивай!“ - wildlife пленер

Заедно с партньорите ни от Фотосинтезис Ви каним заедно да уловим красотата...

Прочети още

Възстановяване на благороден елен в Източните Родопи

“Новото тракийско злато“ и Националното ловно рибарско сдружение –...

Прочети още