Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Годишна среща на фокус-групите по проекта НТЗ

Постиженията през 2011 и плановете за идната година в проекта "Новото тракийско злато" (НТЗ) бяха обсъдени от фокус-групите и екипа на проекта на среща в Крумовград на 28 ноември.

Ценим всички идеи на членовете на фокус-групите. Невинаги е възможно да се направи така, че всичко да бъдат постигнато, но е възможно да се случи, каза ръководителят на проекта Франк Зандеринк на официалното откриване на срещата. Той насърчи фокус- групите на НТЗ да споделят своите идеи през цялата година, а не да чакат годишната среща.

Христо Христов и Стефан Аврамов, координаторите по дива природа и биоразнообразие, Михаела Кирчева, координатор по екотуризъм и Владислав Попов, координатор по биологичното земеделие представи 2011 резултати и плановете за 2012 г. по трите компонента на проекта.

Няколко участници повдигна въпроса, как НТЗ би могло да подкрепи плановете на местните хора за биологично земеделие и екотуризъм. Мярката за развитие на селските райони разполага с почти неограничени възможности, но проблемът е, че е нужна, по думите на един местните предприемачи, банкова гаранция или първоначален капитал. "Проектът не може да замени ролята на държавата или на банките. Това, което може да се направи в компонента биологично земеделие, е съфинансиране при кандидатстването, а останалата част от бюджета ще отиде за машини и торове", посочи заместник-ръководителят на екипа на проекта Дарко Знаор. И за другите компоненти е така, посочи Франк Зандеринк. НТЗ ще разгледа задълочено идеята за подкрепа на проекти, които се нуждаят от гаранции за успешното си завършване и ще види каква може да бъде ролята му.

На срещата бяха споделени много идеи за дейности и съвместни инициативи през 2012 година: събития, фестивали, начинания, които съчетават най-малко две проектни компоненти, като например: туристическа атракция в допълнение към биологично земеделие.

В края на срещата ще представена бъдеща възможност за развитието на района. Rewilding Europe (Подивяване на Европа) е възможно продължение на проекта НТЗ. Програмата вече е започнал да действа в пет района в Европа. Източните Родопи могат да бъдат сред новите пет одобрени.

Вижте презентациите по дива природа и биоразнообразие, екотуризъм и биоземеделие 1, част 2.

Родопско късорого говедо

Родопско късорого говедо е най-малобройната порода говеда в България. То е...

Прочети още

Природни феномени

Вкаменената гора   Местоположение: Намира се в землището на село Равен...

Прочети още