Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

„БиоМания 2011”

Поредица от събития под логото „БиоМания 2011” се организират през месец октомври в  България. Те са част от кампания на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) за популяризиране на биоземеделието и промотиране на биопродуктите чрез демонстриране на добри практики и организиране на празник на агроекологичните земеделски стопани по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Целта на празника е да даде възможност за показване на добри агроекологични земеделски практики, обмяна на опит между земеделските стопани, промотиране на мярка 214 „Агроекологични плащания” и излагане на земеделски продукти от стопанства, получили подпомагане за агроекологични дейности (биологични храни и продукти, плодове от традиционни овощни градини, храни и продукти от редки местни породи животни, фотоизложба от традиционни земеделски практики в земи с висока природна стойност и пасторализъм). Това съобщи Министерството на земеделието и храните.
    
Организатор на „БиоМания 2011” е Министерството на земеделието и храните и „Студио Златен Век” ЕООД.

Инициативата започва на 8 октомври - събота и ще включва разнообразни събития в цялата страна.  Първото събитие ще се състои със съдействието на Фондация „Биоселена” в Сливен на 8 октомври. То ще включва „Ден на Редките местни породи”, демонстрации как се произвежда сирене и кашкавал във фермата с дегустации, фотоизложба на редки местни породи и др. Следват събития в Стара Загора, Пловдив, Чипровци, Бургас и София.
    
Акцент на събитията като част от „БиоМания 2011” ще бъде провеждането на празник на открито на 15 октомври в столичния „Парк Заимов”, където ще има изложение на различни български биопродукти, дегустации, игри и различни забавления. Специален гост на изложението ще бъде кулинарът Ути Бъчваров, който ще приготви избрани биорецепти. Ще има томбола, награди, забавления за деца, информационни материали и подаръци.
    
За всички събитията може да следите страницата на „БиоМания 2011” в социалната мрежа Facebook.
    
Като част от инициативата във Facebook вече върви фотоконкурс на тема „Чиста храна! – Чиста природа!”. Крайният срок за изпращане на снимки за фотоизложбата на „БиоМания 2011” е 07.10.2011 (петък). Вижте повече за конкурса на сайта на МЗХ. 

Екипът на „Новото тракийско злато” (НТЗ) отправя призив към работещите по проекта био- и в конверсия фермери, както и към партньорите на проекта в общините и неправителствения сектор също да вземат участие. Координаторът по биоземеделие в проекта доц. Владислав Попов работи по възможността НТЗ фермери да представят био- и в конверсия продукти от Източни Родопи на изложбата на 13 октомври във Аграрния университет - Пловдив.

 Вижте програмата:

08 октомври Сливен - Ден на агроекологията и редките породи животни по време на Националното изложение по животновъдство.

Предивждаме демонстрация на производство на сирене и кашкавал с професионално оборудване, според изискванията на Нредба 26 за директни доставки. Дегустации, информационен щанд, анкета със собствениците на редки породи.

 

13 октомври Пловдив - Ден на агроекологията

в двора на Аграрен Университет - Пловдив

Изложба базар и дегустация на био храни и фермерски храни, произведени в земи с Висока Природна Стойност, литература по биологично земеделие, информационен щанд "Био Мания 2011"

 

15 октомври Чипровци  Ден на агроекологията

Изложба - базар на феремерски храни от защитена зона "Западен Балкан", био храни, дегустации и демонстрация на приготвяне на традициопнни храни.

Културен дом - Чипровци

 

15 октомври - Бургас  ден на Агроекологията и влажните зони

Информационен щанд и щандове с фермерски храни в центъра на Бургас, от там на всеки кръгъл час ще тръгва автобус за Природозащитен център Пода - в центръра готвач ще приготвя рибена чорба за дегустация, ще има прожекция на филм за влажните зони, наблюдение на птици от укритие под ръководството на орнитолог. Информационен щанд.  

 

15 октомври София Празник на био земеделието.

Парк "Заимов" - на открито под шатри

Изложба-базар на био продукти, храни и напитки (Само продукти и компании със сертификати)

Атракции:

- дегустация на био вино

- варене на био сладко

- атракции за деца

- фотоизложба на тема "Агроекология" с награда за най-добра снимка

- викторини с награди

- Ути Бъчваров ще готви на живо рецепти с биопродукти

 

17 октомври София - Семинар на тема "Европа финансира биологичното земеделие"

х-л Радисън, 10.00 часа

Лектори от МЗХ, ДФЗ, Веселина Ралчева, Красимир Кунчев, очакват се и представител на био сектора от някоя от новите страни-членки (Словения, Унгария, Чехия, Полша), за да сподели опита по прилагане на Мярка 214.

 

28 октомври - ден на отворените врати на биологична ферма (предприятие)

Предвижда се посещение на 25 журналисти във ферма или преработвателно предприятие.

Традиционни ястия

Източнородопски: Какво да закусим:  Гюзлеми – в Дивата ферма  Катми –...

Прочети още

Кулинарен пътеводител за Източните Родопи

Знаете ли какво е гюзлеми? Опитвали ли сте заешка баница  или пълнена тиква...

Прочети още