Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

Започна проучване за възстановяване на зубъра в Родопите

В края на септември полски и холандски експерти посетиха няколко района по долината на Арда и Бяла река в Източните Родопи и Мурсалица в Западните Родопи за първоначално обсъждане на възможностите за възстановяване на зубъра.

Заключението е, че природните дадености позволяват това да стане. Условията в Западните Родопи много наподобяват условията на Национален парк Бещади в Полша, който е обитаван от растяща популация от над 300 зубри.

Предстои детайлно проучване на антропогенните фактори, ползватели на територии, бракониерство, отношение на местните общности, права за паша и др. Предвиждат се и допълнителни проучвания за климата.

Плановете на проекта са до половин година експертите да завършат всички проучвания, като излязат с окончателно становище възможно ли е възстановяването на зубъра в Родопите и подробен план за това.

Последните български зубри са били изтребени преди няколко стотин години. През 60-те години на миналия век зубърът е бил възстановен в Северна България. Числеността му е достигнала над 200 животни, но след 1989 год. повечето от тях са били избити от бракониери. Днес само двадесетина животни са останали в държавно ловно стопанство Воден.

Възстановяването на вида в Родопите ще бъде значителна крачка напред към опазването му на европейско ниво.

Кърджали

  Звезди искрят над древната Ахрида, родопски неугасващи звезди, а Арда...

Прочети още

Фауната на Източни Родопи

Разнообразните естествени местообитания в Източните Родопи са дом за много...

Прочети още