Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id=5 limit 1)

Крумовград

Крумовград е малък източнородопски град с население около 5000 души. Крумовградският край е живописен, екзотичен и богат на природни забележителности и културно наследство.

На картата на Източните Родопи, от запад на изток, община Крумовград се намира между общините Кърджали и Ивайловград. Около река Крумовица, която протича през региона от север на юг, са се оформили няколко интересни места за природолюбителите, и най-вече за орнитолозите. Почти 80% от територията на община Крумовград попада в Европейската екологична мрежа „Натура 2000”. Тук е единственият резерват в Източните Родопи „Вълчи дол“. В село Студен кладенец е изграден туристически информационен център, в който може да получите информация за туристически маршрути и др.

В региона не пропускайте да посетите:

-  Абразивните кладенци и Дяволският каньон след стената на язовир Студен кладенец.

-  Село Рогач – скална гробница и средновековна крепост

-  Църквата “Св.Пророк Илия” в село Аврен, тракийската надгробна могила в местностите Юртата и Старото тюрбе край село Аврен и средновековните некрополи пак край село Аврен.

Село Черничево и местността Хамбар дере: тук ще намерите некропол от долмени, средновековните крепости в местностите Асара и Градището, църквата “Св.Атанасий” и средновековната църква в с.Черничево.

-  Тракийски скални ниши при селата Вранско, Джанка, и в близост до защитена местност Орешари

-  Джамия в с.Чал, което е най-старата датирана джамия в Източните Родопи

-  Местността Асар край село Ковил, където е запазено праисторическо, тракийско и антично селище. Тракийско култово място и некропол в местността “Ак кая” край село Ковил.

-  Римският мост и водениците в с.Егрек.

Природни феномени

Вкаменената гора   Местоположение: Намира се в землището на село Равен...

Прочети още

Защитени зони по Натура 2000

Централно място в политиката на ЕС за опазване на природата и биологичното...

Прочети още