Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id=5 limit 1)

Туристически забележителности

Тази част на сайта описва богатствата на Източните Родопи.

Като говорим за природа по–голяма част от Източните Родопи попада в Натура 2000. Според информацията на БДЗП в книжката „Защитени територии в Източни Родопи и Сакар планина”, само 1,41% от територията на Източни Родопи е защитена, което е по-малко дори от средните за страната 4.9%.

Освен официално обявените защитени територии, според нас най–дивият район, с най–малко човешко въздействие и невероятно биоразнообразие, се намира в триъгълника между язовир Студен кладенец, Маджарово и Ивайловград. Другите интересни места са около границата с Гърция. Разбира се това не са единствените места, където можете да се насладите на невероятна природа. Разнообразие на редки видове, забележителни пейзажи и дива природа са пръснати навсякъде из региона.

Освен живата природа има и много природни феномени като скални образувания и пещери. Те са описани в менюта Пещери и Природни феномени.

В секциите Археологически/Исторически забележителности ще откриете информация както за светилища и средновековни крепости, така и за съвременни обекти като музеи например. Местонахождението им е описано в детайли и е дадено описание на предназначението или историята на обекта.

Един от най-добрите начини да изпитате красотата на региона е да го обиколите пеш. Тръгнете ли по някоя екопътека след малко ще се озовете на спокойно място с прекрасна природа. Девет екопътеки са описани в меню Активен отдих/Екопътеки, като някои от тях са вече маркирани и по-лесно достъпни с поставените инфо табели. Други са все още в процес на развитие.

Освен маркираните пътеки има и много други възможности за разходка из района. Трябва да се отбележи, че за природолюбителите или туристите с приключенски дух има много пътеки  в по–малко населените и диви райони, които са изключително интересни. Има много пътеки, по които например с автомобил 4х4, можете да посетите места, които иначе са трудно достъпни. И все пак трябва да внимавате тръгвайки по такава пътека. Препоръчваме ви, ако не познавате добре района да потърсите местен водач. Дори и опитни планинари е препоръчително да не ходят сами. При всички случаи трябва да сте добре подготвени преди да тръгнете, да носите добра екипировка, достатъчно храна и да проверите прогнозата за времето.

Трансродопи - маршрут за пешеходен и велотуризъм

Маршрутът тръгва от Триград през Кърджали стига до Ивайловград. Връща се обратно...

Прочети още

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още