Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id=5 limit 1)

Момчилград

Момчилград е малък, но забележителен в природно и културно отношение регион в Източните Родопи. Намира се между Кърджали, Джебел, Кирково и Крумовград, на 260 км от столицата София и 100 км от Пловдив. Реките Върбица и Големица (Буюк дере) кръстосват Момчилградския край от север на юг и са дом на интересни представители на флората и фауната у нас.

Момчилград с право може да се нарече мултирелигиозната и мултикултурна дестинация на Източните Родопи. Тук можете да откриете както паметници от мегалитната култура, така и мюсюлмански текета, наред с богато биоразнообразие и запазени традиции.

7 топ забележителности:

- Светилище на Орфей при село Татул - разположено е в местността Асара, на 30 км от Момчилград. Татул е забележителен култов комплекс, изграден в живописна местност с панорамна гледка във всички посоки на света. Свързван е с култа към обожествяван герой, за който се счита, че е бил Орфей.

- Култов комплекс Харман кая - намира се близо до село Биволяне. Представлява комплекс от изсечени в скалата съоръжения от мегалитната епоха - помещения, гробници, шарапани, стъпала, ниши, жертвеници и др. Светилището се свързва с обожествяването на скалата и култа към Бога Слънце.

- ДУ "Студен кладенец" - ако обичате природата, ако обичате саваната, ако ви привлича Серенгети - Студен кладенец е вашето място. Тук е родопското Серенгети, където на воля се разхождат зубри и диви коне, благородни елени и лопатари, сърни и диви прасета. Ако сте любители на водните приключения, може да се разходите с лодка в язовира или за по-активните - да покарате туристически каяк.  

- Тюрбетата на Юсеин баба и Елмалъ баба при село Биволяне - първото е на 2 км от село Биволяне, а второто - до джамията в селото. Цялата местност, в която се намира Биволяне е изключителна красива и предлага невероятни панорамни гледки.

- Местността Дамбалъ - намира се на около 8 км североизточно от град Момчилград. Интересна тук е чешмата, изградена в подножието на скалите, за чиято вода местните вярват, че придобива чудодейни свойства в нощта на 5 срещу 6 май. Самото място обаче е прегърнато от пищна дъбова гора и предлага превъзходна гледка към планината. По скалите в района има множество изсечени трапецовидни ниши.

- Вкаменената гора при село Равен - намира се близо до село Равен, в дълбок дол, наричан от местните Габъз дере. Гората е комплекс от вкаменени дървета, образувани вследствие на подводна вулканична дейност отпреди около 35 млн години, когато тук е било дъно на море. Дърветата са интересни с това, че са останали прави и в България няма други като тях.

- Скален комплекс "Големият казан" - намира се близо до село Равен, на левия бряг на река Казан дере. Представлява комплекс от интересни скални изсичания на височина повече от 30 м. Двата живописни каньона, формирани от реката, местните наричат Големия и Малкия казан (Буюк казан и Кючук казан).

Маджарово

Маджарово е малък град, разположен в североизточната част на Източните...

Прочети още

Пътеводител на Източните Родопи

Посетете Източните Родопи и използвайте този сайт, за да изберете къде да...

Прочети още