Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id=5 limit 1)

Кърджали

 

Звезди искрят над древната Ахрида,

родопски неугасващи звезди,

а Арда струя сребърна заприда

и с глас Орфеев приказка реди.

 

  Кърджали е град в Южна България, разположен в долината на река Арда - най–голямата река в Източните Родопи. Разстоянието до София е 250 км, до Пловдив - 100 км. Най-близките гранични КПП са:

  1. Маказа - 65 км южно от Кърджали, свързва България с Гърция  
  2. Златоград – 70 км южно от Кърджали, свързва България с Гърция
  3. Ивайловград – 110 км източно от Кърджали, свързва България с Гърция
  4. Свиленград – 130 км североизточно от Кърджали, свързва България с Турция и Гърция.

  За първи път името Кърджали се споменава в Турски регистър от 1607 г. Два века по–късно, френски учен и пътешественик пише за малко селище с пазар и джамия, наречено Кърджали. През 1934 г  Кърджали официално  е  обявен за град и общински център. Празник на града става 21 октомври – на тази дата през 1912 г. Кърджали е бил добавен към територията на България, докато преди това е бил в Османската империя. В чест на този празник, ежегодно, Общинска администрация Кърджали организира културна програма.      
  Днес в Кърджали реално живеят около 40 000 човека. Останалата част от населението живее и работи в чужбина или в по-големите градове на България. Жителите на града са с различен етнически произход, а Кърджали е известен с толерантния си мултиетнически модел на съжителство. Наслагването с годините на различни култури и обичаи превръщат града в атрактивно място за живеене, за спорт и почивка.
  На северния подстъп към града ще ви посрещне статуята на Орфей, символ на Родопа планина. На кръговото кръстовище до централна автогара се извисява и металната пластика Лирата на Орфей, която посреща и изпраща всички посетители на града.

  В Кърджали се намира Регионалния исторически музей, който съхранява една от най-богатите музейни експозиции в България. Сградата на музея е уникална в архитектурен и исторически аспект и е обявена за паметник на културата. Други красиви сгради в града са Художествената галерия "Станка Димитрова", сградата на Община Кърджали, наричана още "Белия кораб" заради специфичната й форма, фасадата на сградата на РДВР, Керимовата къща в района на общинския пазар и др. Кърджали се гордее и с пеещият градски часовник, който е единственият работещ в Южна България и който отброява всеки кръгъл час с възрожденска песен.

  Язовир Кърджали - един от символите на общината, изграден на река Арда и първият от трите от каскадата "Арда", предлага прекрасни условия за почивка в двете си зони за отдих - Главатарци и Енчец. Стената на язовира е уникална със съчетанието на дъговидната си форма и височина от 109 м. Част от язовир Студен кладенец (втори в каскадата) също попада на територията на община Кърджали. Две защитени територии -  "Средна Арда" и "Юмрук скала" - приютяват черни щъркели, диви котки, защитени видове пеперуди и птици като пъстрия скален дрозд, както и ендемичното и реликтно растение скален лопен.
  Два пешеходни и два автомобилни моста свързват двата бряга на р. Арда, която разделя града на две. Едно от богатствата на Кърджали са многото зеленина и паркове, които носят свежест и прохлада през летните горещини. Единствената смесена чаплова колония, гнездяща в центъра на населено място в България, се намира в Кърджали, до новия мост.

 Като средище на различни етноси Кърджали е успял да съхрани и да поддържа няколко действащи храма: храмов комплекс "Успение Богородично" в кв. Гледка, църквата "Св. Георги Победоносец"  в центъра на града, средновековен манастирски комплекс "Св. Йоан Предтеча" в кв.Веселчане, параклис "Св.Спас" - вдясно от пътя за с. Резбарци, на 200 м от него има находище на Венерин косъм, градската джамия в района на пазара.

 Най-големият и значим културно-исторически паметник на територията на община Кърджали е археологически комплекс Перперикон. "Скалният град" се намира на 20 км североизточно от града и е уникален със своето разположение, предназначение, устройствен и стратегически план. Уникален е още с наслагването на няколко културни пластове от различни епохи във времето - тракийска, римска и византийска.

 Друг интересен паметник от тракийската епоха е пещерата Утроба, до която има маркирана екопътека. Намира се на 25 км от Кърджали, по посока язовир Кърджали. Крепостта Моняк, която е и най-високата крепост в Източните Родопи, е на 5 км източно от Кърджали. Интересни са също природните феномени Скални гъби до с. Бели пласт и Каменната сватба до с. Зимзелен, множество пещери, скални форми и изсечени в скалите трапецовидни ниши край селата Широко поле, Дъждовница, Лисиците и др. 

Туристически забележителности

Тази част на сайта описва богатствата на Източните Родопи. Като говорим за...

Прочети още

Възстановяване на тарпан

Таксономия През 1784 г. Питър Бодърт дава на тарпана латинското име Equus ferus,...

Прочети още