Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id=5 limit 1)

Веломаршрут Рудопия

Разработен и маркиран на сдружение "Байкария".

440 км дължина, смесено каране по асфалтови и черни пътища, от Велинград до Мезек, спане на палатки, планинско колоездене

 

 


Ден 1. Велинград - Беглика с обща продъжителност около 45 - 50 км. Кара се по горски пътища и асфалт по маршрут преминаващ в подножието на връх Голяма Сютка и живописните долини на реките Семиза и Суйсуза. Нощува се на палатки в местността Чатъма, на западния бряг на язовир Голям Беглик.

 

Ден 2. Беглика - Буйново. Общо каране за деня: около 55 км. От Чатъма по южния бряг на язовира се достига до местността Малка Дженевра и язовир Широка поляна. Спускане към долината на река Караджадере (Сърнена река), където има посетителски център, посветен на видрата. Продължава се към село Змеица и после към село Буйново - последната точка за деня. Нощува се на палатки (с опция за настаняване в къща за гости).

 

Ден 3. Буйново - Триград - Мугла. Общо за деня: 45 км. Прекосява се известния Триградски карстов район. От Буйново маршрутът се изкачва до граничната бразда и се спуска към живописното село Водни пад. Продължава се към Триград и пещера "Дяволското гърло". От Триград по долината на река Чаирска се изкачва до защитена местност "Чаирите" с Чаирските езера. Още малко изкачване и финално спускане към село Мугла. Нощува се на палатки край селото (с опция за настаняване в къща за гости).

Ден 4. Мугла - Пампорово - Момчиловци (Момина вода). Общо каране за деня: 45 км. Денят започва с изкачване по западните склонове на перелишкия масив. Преминава се през махала Касъка, през Превала и се следва т.нар. "панорамен път", подсичащ Перелик от север. Следвайки кота 1900 се достига курорта Пампорово и се продължава към Роженската седловина. Оттук до мястото за нощувка остават около 10 км, които се изминават по панорамен път, следващ билото на Преспанския дял на Родопите. Нощува се на палатки (с опция за настаняване в къща за гости).
 Ден 5. Момчиловци - х. Свобода - Безводно. Каране и бутане общо около 50 км. Това е може би най-дивата част от Рудопия. Кара се по билото на Преспански дял през местността Хайдушки поляни, хижа Преспа и хижа Свобода. Над хижата се издига връх Момчил юнак (Енихан баба) - един от върховете с най-запомнящата се гледка в Родопите. Продължава се на изток, спускайки се към поляните в местността Каракулас и село Планинско. От Планинско карането продължава към полуизоставената махала Тухла и през долината на Рибен дол се достига до живописното Безводно, разположено терасовидно в подножието на връх Чиляка. Нощува се на палатки край селото.
 Ден 6. Безводно - Кърджали - Перперикон. Общо каране около 65 км. От Безводно маршрутът се спуска в долината на река Боровица, която впечатлява със скалистите и песъкливи склонове и интересните скални феномени при село Дъждовница. Преминава се през Кърджали и се продължава на изток през природния феномен "Каменната сватба" при село Зимзелен. Привечер се достига до скалния град Перперикон, в чието подножие е нощувката на палатки.

Ден 7. Перперикон - река Арда - Маджарово. Карането за деня е около 55 км. Този ден се кара в долината на най-голямата родопска река - Арда. От Перперикон през селата Калоянци, Долище и Конево се достига до стената на язовир "Студен кладенец". Продължава се на изток и се достигат скалните ниши в местността Пчелен камък на северния бряг на река Арда. Оттам през селата Странджево и Бряговец се преминава през живописния Маджаровски пролом и се достига до Маджарово, известно като царството на грабливите птици. Нощува се на палатки (с опция за настаняване в къща за гости).

 Ден 8. Маджарово - Глухите камъни - Мезек. Финален етап от маршрута "РУДОПИЯ". Каране около 45 км. От Маджарово през село Ефрем се изкачва до възвишението Света Марина, по източните склонове на което е разположено светилището "Глухите камъни" - мегалитен обект с издълбани скални ниши, гробници и олтари. Продължава се на изток по билото и се достига до последния висок връх на Източните Родопи - Шейновец. Оттам следва спускане до Мезек и посещение на средновековната крепост "Неутзикон". Нощува се край селото на палатки (с опция за настаняване в къща за гости).
Ден 9. Мезек - Велинград. Този ден е за пътуване обратно до Велинград. Сутринта може да се посети куполната тракийска гробница при село Мезек. Тя е една от най-добре запазените примери на тракийската архитектура по нашите земи. Във Велинград се пристига около 15 ч.

Ферми и винарни

Винарска изба „Ямантиев“ - Ивайловград Избата е изцяло частна...

Прочети още

Проект Слънчевата ферма

Проект "Слънчевата ферма - учене чрез преживяване" Център Ринкър към...

Прочети още