Контакти

Избери език

Български
Намери
Бюлетин

Запишете се за последната информация по проекта

select * from menu_items where id=(select item_id from item_menu where page_id=5 limit 1)

Природни феномени

Вкаменената гора  

Местоположение: Намира се в землището на село Равен (Момчилградско), в дълбок дол, наричан от местните хора Габъз дере. “Дърветата” се простират от двете страни на дола в продължение на 120 м. Представляват двадесетина пъна, с вид на обгорели от огън дървета. Високи са до 1 – 1,5 м. и са с дебелина 0,4 – 0,6 м. В напречното сечение на дънерите ясно се различават годишни кръгове. Равенската гора е уникална с това, че дърветата са прави. Друга такава няма открита в България.

Прочети още

Petrified Forest

 

Защитена местност „Пчелен камък“  

Местоположение: Между селата Пчелари, община Стамболово и Котлари, община Крумовград, преди железния мост над река Арда, в близост до защитена местност Орешари.
Описание:
Представлява тракийско скално светилище, състоящо се от група скали, върху които са изсечени няколкостотин трапецовидни ниши с култово предназначение.

Прочети още


Каменните гъби   

Местоположение: Намират се източно от с. Бели пласт, община Кърджали току до самия път. Гъбите изникват изведнъж до вас и ви омагьосват с внушитения си размер и приликата на истински гъби. На височина достигат до 2,5 м., заемат площ от 3 дка, а на цвят са с розови пънчета и зеленикави шапки.

Произход: Всъщност гъбите са изваяни в риолитови вулканични туфи. Оцветяването е причинено от различни минерали: розовото – от...

Прочети още


Каменната сватба 

Местоположение: Намира се до с. Зимзелен, на около 3 км източно от Кърджали. Забелязва се отдалеч заради специфичното оцветяване на скалата в бяло и розово, предизвикано от съдържанието на метални окиси. Открояват се различни каменни фигури – на хора, коне, птици и др., според вашето въображение.

Произход: Формирането на тази природна композиция е започнало преди 40 млн. години, когато Източните Родопи са били дъно на топло, плитко море...

Прочети още


КК “Белите брези”

 Местоположение: Намира се на 30 км от град Кърджали и на 6 км от Ардино.

Описание: Това е единственото естествено находище на бяла бреза в Родопите и едно от най–живописните места в региона на Ардинска община. Такива са рядкост и в цялата страна. Гората представлява мозайка от бреза, бук и бор. Съчетанието на тези дървесни видове прави въздуха по–чист – излъчващите се от брезата фитонциди го стерилизират, борът го ароматизира, а букът го насища с кислород.

Статут: Белите брези е обявен за курорт с местно значение, чийто въздух лекува белодробни и алергични заболявания. Цялата му площ възлиза на 4000 дка.

Достъп: От град Кърджали в посока запад към град Ардино. До асфалтов път.

 

Belite brezi

Скален прозорец 

Местоположение: Намира се в Големия дол на с. Костино, Кърджалийско, в район с изключителен ландшафт и гледка към язовир Кърджали. Представлява естествена форма, образувана под въздействието на преминаващото под нея буйно дере. Височината на моста е 10 м, дължината 15 м,  ширината 7 м, а дебелината на платното е 1,5 м.

Прочети още
 

Защитена местност “Черната скала”

ЗМ Черната скала е с площ 893,70 ха.  Обявена със заповед РД-473 от 11.07.2001 г. на...

Прочети още

Трансродопи - маршрут за пешеходен и велотуризъм

Маршрутът тръгва от Триград през Кърджали стига до Ивайловград. Връща се обратно...

Прочети още